Filur på utflykt med sina kompisar

Filur

Den 13.4.2015 blev en dag som Christina och jag aldrig kommer att glömma. Det var dagen som vår älskade lurviga familjemedlem McMarras Fivestar Filur fick åka upp till hundhimmeln.

Denna ljuvliga lilla tik
 hade tyvärr ingen chans att överleva på grund av sina sjukdomar, där bla. anemi och njursvikt gjorde det omöjlig för henne att överleva. Filur kommer alltid att minnas som en mycket trevlig tik. Hon lärde allt som vi ville hon skulle kunna mycket snabbt. Inga problem med att träffa på två- eller fyrbenta. Jag glömmer aldrig när hon satte en dansk svensk gårdshund på plats. Denna gårdshund var mycket fruktat i vårt kvarter.

En dag när vi gick våra rundor kom denna gårdshund springande och arg skällande emot oss. Man kunde räkna hans gaddar som han visade tydligt.
Nu smäller det tänkte jag. Men Filur förblev helt lugn och tyst. Hon bara tittade på gårdshunden. När den var nära  nog, hoppade Filur på gårdshunden och lade sig på den, så att gårdshunden låg mellan Filurs fyra ben. Då tryckte Filur ner honom. Filur gav inte ett enda ljud ifrån sig. Gårdshunden tystnade och efter en stund släppte Filur iväg honom. Gårdshunden sprang hem. Filur kunde verkligen hundspråket.

Det var aldrig problem att släppa henne lös när vi gick våra rundor i skogen. Hon hade stenkoll var vi fanns.

Filur var en mycket speciell hund. När vår Vanja blev helt förlamat efter hennes misslyckade och klantiga kejsarsnitt, var det Filur som skötte det sociala omgänget med Vanjas valpar. Det var Filur som även försökte att leka med Vanja.
Det var Filur som skyddade Vanja. När det kom besök till oss placerade Filur sig alltid mellan gästen och Vanja. Ingen skulle röra hennes Vanja utan passera Filur först.

McMarras Fivestar Filur fick tyvärr en nitlott här i livet. Rasen Schapendoes är inte känt för att ha PNP eller RD som sjukdomen numera heter. Hon fick lämna oss för tidigt, men nu är hon åter tillsammans med sin storasyster, Grand Danoisen Vanja.

Filur hade definitivt det rätta namnet. Hon var lättlärt, hittade på bus och var tillgiven. Hon var vår älskade Filur. Vi kommer aldrig att glömma henne,
trots att vi nu har skaffat en annan valp av annan ras. Men vid köp av en ny Schapendoes skulle vi med säkerhet alltid jämföra den med Filur och då skulle den nya Schapendoes få en klar nackdel.

Vi har levt med hund under hela vårt liv och det blev helt olidlig att vara utan. Efter två veckor köpte vi vår lilla fröken Bonnie...

Titta gärna på bilderna och videon med Filur.

Filur var verkligen fin!

Norbert Schaub, 19.4.2015