Besök i Dresden

Besök i Dresden

På resande fot

I november 2017 åkte jag med en god vän, Helle Frost Jensen från Kennel ByFrost, till Leipzig, för att hjälpa henne på World Dog Show och German Winner Schau med sina hundar.

Jag hade tdigare under en lång tidsperiod skött en tysk väns hus här i Sjöbo. Nu hade hon sålt sitt hus. Jag frågade om hon kunde fixa ett bra övernattningsställe i Leipzig med omgivning. Hon svarade utan att tveka, självklart, ni kan bor hos oss Heidenau, ett stenkast från Leipzig. Doris, så hette hon, bodde i ett jättstort hus med 5 lägenheter. Helle och jag fick varsin lägenhet. Helle hade sina två egenuppfödda Schapendoes Luca och Donna med sig på rummet. Dessa hundar skulle ställas ut på German Winner Schau och World Dogshow i Leipzig. Det gick bra på utställningarna. Både Luca och Donna vann Certifikater och Donna vann German Winner titeln.

Men, vi gjorde mer än att ställa ut hundar. Vi åkte även på en del utflykter. En ledde till Dresden. En stad som i princip var helt sönderbombad under världskriget hade nu blivit helt restaurerad. Allt ser ut som före kriget. Man använde mycket av de gamla stenar och stenblocken igen och byggde upp alla de historiska byggnader igen. Helt otroligt! Vilket jobb de har gjort!

Dresden är en stad som är värt ett besök. Dresden var en av de vackraste Barock- och Kulturstäder i Europa. Men, i slutet an det andra världskriget mellan den 7 oktober och 17. april bombades Dresden av ca 2500 flygplan av de allierade luftstyrkorna. Bombningen kulminerade under natten mellan den 13. och 14. februari 1945. Dresden, som överhuvudtagit inte kan ha varit ett militärt mål, blev nu total sönderbombad av 772 engelska och 311 amerikanska bombplan. Förutom att hela Altstad, Gamla staden, med sina vackra byggnader blev totalt jämnat med marken, ställde alla brandbomber till med vad som kallades för Feuerstürme, eldstormar. Temperaturen i Dresdens centrum steg till över 700 grader. Många som överlevde bombningen brändes eller kvävdes till döds. Det fanns ingen syre i luften längre pga. av bränderna. Det hjälpte inte ens att hoppa in i en vattenfontän för att kyla ner sig. Man skållades till döds. 3000 människor som flydde till källaren under Frauenkirche och sökte att skydda sig blev i princip kremerade. Den exakta dödsiffran för hela Dresden bombningen finns inte, men man talar om
30 000  döda i Dresden. Detta skulle man idag har kallat för en terrorbombning. Det är helt otroligt att folket i Östtyskland, senare DDR och efter återföreningen med Tyskland har lyckats med att återskapa alla dessa fantastiska byggnader, både ute och inne. Altaret i Frauenkirche har blivt helt fenomenal igen. Allt ser ut som förut. Priset för återskapandet av Frauenkirche i Dresden spelade ingen större roll. De 1,4 miljarder kronorna blev välanvända och numera prunkar Dresden igen som i sin forna storhet. Jag har tagit några bilder från besöket.

Klicka här, då kommer det ett bildspel från vårt besök i Dresden.